Διαμάντια

Το έχουμε ακούσει, το έχουμε πει, το έχουμε τραγουδήσει: Diamonds are forever. 

Είναι σίγουρα ο πιο διάσημος, ο πιο πολυπόθητος, και πιο πολύτιμος λίθος, αλλά πόσα αλήθεια ξέρουμε για το διαμάντι; 

Ας αρχίσουμε αναφέροντας πως στην καθαρότερη μορφή του είναι ένας κρύσταλλος ο οποίος συνίσταται εξ’ ολοκλήρου από άνθρακα και αποτελεί το φυσικό υλικό με την μεγαλύτερη σκληρότητα. Παρόλη την σκληρότητά του όμως, είναι ευαίσθητο και θραύεται σχετικά εύκολα εάν υποστεί κάποιο απότομο χτύπημα λόγω του σχισμού, δηλαδή της χαρακτηριστικής του ιδιότητας να χωρίζεται με τέλειο τρόπο κατά μήκος ορισμένων διευθύνσεων, 

Τα παραπάνω αυτά χαρακτηριστικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κατεργασία του διαμαντιού, καθώς προκειμένου να φτάσει στην τελική μορφή και να αξιολογηθεί, χρειάζεται να περάσει από πολύ συγκεκριμένα στάδια τα οποία εν τέλει, θα προσδώσουν την τελική του ποιότητα. Το ίδιο σημαντικά είναι και για την καθημερινή χρήση, καθώς χρειάζεται προσοχή να μην χτυπηθεί με τρόπο τέτοιο που να οδηγήσει σε θραύση, αλλά και να αποφεύγεται η επαφή με λιπαρές ουσίες όπως κρέμες ή σαπούνι, οι οποίες μπορεί να θαμπώσουν την λάμψη του.

 Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως, καθώς το διαμάντι αποτελεί φυσικό υλικό, κάθε μία πέτρα είναι μοναδική και μπορεί να ποικίλει σε μέγεθος, χρώμα, σχήμα, καθαρότητα, και συνεπώς σπανιότητα. Στον μοναδικό συνδυασμό των παραπάνω χαρακτηριστικών βρίσκεται και η ομορφιά του να μπορείς να διαλέξεις την πέτρα που είναι προσωπικά η ιδανική για σένα.

Για να μπορέσουμε όμως να αξιολογήσουμε και να κοστολογήσουμε αντικειμενικά ένα διαμάντι, ανατρέχουμε σε 4 βασικές κατηγορίες, γνωστές και ως τα “4 C”: 

Το μέγεθος, δηλαδή το βάρος του σε καράτια (Carats),

το χρώμα (Colour),

την καθαρότητα (Clarity)

και τέλος την κοπή του (Cut).

Το βάρος σε καράτια (Carats)

Το καράτι (ct) αποτελεί την μονάδα μέτρησης του βάρους των πολύτιμων λίθων, συνεπώς και του διαμαντιού, και αντιστοιχεί σε 0,2 γραμμάρια. 

Εάν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες αξιολόγησης παραμένουν ίδιοι, όσο μεγαλύτερο είναι το διαμάντι, τόσο πιο σπάνιο είναι άρα και ακριβότερο. Η διαφορά στην αξία διαμαντιών διαφορετικού βάρους δεν είναι γραμμικά ανάλογη των καρατίων, αφού μεγάλα, συνεχόμενα κομμάτια κρυστάλλων είναι εξαιρετικά σπάνια στην φύση. Ωστόσο, ακόμα και δύο πέτρες ακριβώς ίδιου μεγέθους μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές στην αξία τους, καθώς και οι τέσσερις παράγοντες έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην πολυτιμότητα μιας πέτρας.

 

Το χρώμα (Colour)

Τα διαμάντια μπορούν να διακριθούν σε δύο βασικές κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα τους. 

Τα πιο συνήθη είναι τα άχρωμα (Colourless) τα οποία κυμαίνονται από εντελώς άγχρωμα μέχρι και σε ελαφριές αποχρώσεις κίτρινου, καφέ, πράσινου και γκρι. Καθώς στην πλειοψηφία τους τα διαθέσιμα κατεργασμένα διαμάντια έχουν ελαφριές χροιές χρώματος, κυρίως κίτρινου, όσο πιο άχρωμη είναι η πέτρα, τόσο σπανιότερη, άρα και πολύτιμη.

Αν και η πλειονότητα των διαμαντιών που απαντώνται στη φύση είναι (περισσότερο ή λιγότερο) άχρωμα, ορισμένα έχουν έντονο, βαθύ, και πλούσιο χρώμα. Τα διαμάντια αυτά ονομάζονται χρωματιστά διαμάντια (Fancy Colored Diamonds) και είναι μπλε, πράσινου, καφέ, ροζ, ή κίτρινου χρώματος (...). Οι ιδιαίτερες συνθήκες που απαιτούνται στη φύση προκειμένου να μετατραπεί ένα άχρωμο διαμάντι σε χρωματιστό είναι εξαιρετικά σπάνιες. Έτσι λοιπόν στην συγκεκριμένη κατηγορία αντίθετα με τα άχρωμα διαμάντια, η ένταση και συνεπώς η σπανιότητα του χρώματος είναι εκείνη που ανεβάζει την αξία τους. 

 

Η καθαρότητα (Clarity) 

Η καθαρότητα ενός διαμαντιού καθορίζεται από εάν, και σε ποιό βαθμό, το διαμάντι υφίσταται εσωτερικές ή εξωτερικές αλλοιώσεις σε κλίμακα μεγέθυνσης x10.

Πιο απλά, τα απολύτως άψογα διαμάντια (Flawless), δηλαδή εκείνα στα οποία δεν παρατηρούνται ορατές αλλοιώσεις ακόμα και σε μεγέθυνση x10, είναι εξαιρετικά σπάνια και αντίστοιχα πολύτιμα. Ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο, τον αριθμό, τη θέση και το χρώμα των αλλοιώσεων και τον έγκλειστων στοιχείων που μπορεί να παρατηρηθούν, τα διαμάντια αξιολογούνται σε μια κλίμακα από Flawless έως Imperfect. 

Η αναζήτηση του πεντακάθαρου, λαμπερού διαμαντιού μπορεί να πάρει κινηματογραφικές διαστάσεις, καθώς όμως οι όποιες “ατέλειες” παρατηρούνται είναι φυσικές και μοναδικές για κάθε πέτρα, και ένα Imperfect διαμάντι μπορεί να έχει την δική του γοητεία μέσα από την μοναδική σύστασή του.

 

Η κοπή (Cut)

Η μοναδική ιδιότητα του διαμαντιού να διαχέει το φως και να δημιουργεί ιριδισμούς, έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της κοπής του. Ενώ πολύ συχνά στο μυαλό μας η κοπή συνδέεται μόνο με το σχήμα της πέτρας (Style of Cut) στην πραγματικότητα αποτελεί την πιο πολύπλοκη παράμετρο αξιολόγησης. Αξιολογείται σε σύνολο από Excellent έως Poor, με βάση τα παρακάτω χαρακτηριστικά: η Λαμπρότητα (Brightness), δηλαδή η συνολική ποσότητα του φωτός που ανακλάται από το διαμάντι, ο Διασκεδασμός (Fire), η ανάλυση του λευκού φωτός στα χρώματα της ίριδας μέσα από την πέτρα, τo Σπινθήρισμα (Scintillation), η ένταση των χαρακτηριστικών ζωηρών ανακλάσεων που παρατηρούνται κατά την κίνηση του διαμαντιού κόντρα στο φως. Τέλος το σχήμα (Style of Cut) όπου καθορίζεται από το σχήμα του περιγράμματος της πέτρας (round, oval, emerald-octagonal, pear, marquise, square, cushion κτλ) σε συνδυασμό με το σχήμα και την κατανομή των εδρών στην επιφάνειά της (brilliant, step, rose κλτ) και εξαρτάται από την επιδεξιότητα του τεχνίτη κατά την διάρκεια της κατεργασίας.  Το σχήμα αξιολογείται συνολικά ανάλογα με την συμμετρία, τις αναλογίες και το φινίρισμα της κοπής αλλά και του περιγράμματος καθ’ αυτού, καθώς σε δύο απολύτως αντίστοιχες σε ποιότητα κοπής πέτρες ένα Round Brilliant διαμάντι κοστίζει περισσότερο από ένα πχ. Square Brilliant.

Στα πιο κλασσικά σχέδια της συλλογής Special Occasion Rings επιλέγουμε κυρίως Natural Round Brilliant ή Pear Brilliant Cut διαμάντια. Ωστόσο σε κάποια από τα πιο ιδιαίτερα μας σχέδια ή και επίσης στα μοναδικά (One Of A Kind) σχέδια χρησιμοποιούμε και διαμάντια άλλης κοπής όπως και διάφορους άλλους πολύτιμους λίθους και gems.

PRECIOUS STONE CUT SHAPES

×